Lening-Hypotheek-Info: onafhankelijke informatie

Meer informatie

Links

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een van de mogelijkheden die je kan hebben als je een hypotheek wilt afsluiten. Dit ligt echter zeer aan de persoonlijke situatie.

Beleggingshypotheken zijn aflossingsvrij wat wil zeggen dat je niet maandelijks aflossing betaald (wel rente) waardoor de hypotheeklasten van een beleggingshypotheek relatief laag zijn. Nadeel is dat normaal gesproken niet meer dan 100 procent van de waarde van het huis kan worden opgenomen met deze hypotheek. Het kosten-koper deel kan dus niet uit de hypotheek worden betaald.

Hypotheek met belegging 

Naast de rente wordt er maandelijks betaald voor deelname aan een beleggingsfonds of beleggingsverzekering. Dit geld wordt belegd waardoor er als het goed is een spaarpot ontstaat om later de hypotheek van te kunnen betalen. Er kan worden gekozen voor een groter of minder groot risico in de beleggingsfonden. Meer risico betekend als het goed gaat meer verdienen (en dus gemakkelijk aflossen van de beleggingshypotheek) en als het slecht gaat weinig of niets verdienen tot zelf verlies lijden waardoor de hypotheek dus niet of maar voor een klein deel kan worden afbetaald na de looptijd. Er blijft dan een restschuld over van de hypotheek wat uit andere bronnen betaald moet worden. Hier kan zelfs een lening voor nodig zijn.

Er zijn enkele hypotheek-verstrekkers die tot meer dan 100 % beleggingshypotheken afsluiten en er zijn vormen van deze hypotheek die het toelaten om, als er genoeg geld wordt verdiend, ook (een deel van) de maandelijke lasten hiermee te betalen.

Risico 

Een beleggings hypotheek heeft als voordeel dat er redelijk veel vrijheid is en redelijk lage maandlasten. Er is echter een groot risico. Wanneer alles goed uitpakt bent u voordelig uit maar gaat het fout dan gaat het ook echt fout wanneer je een beleggingshypotheek hebt.

Meer lezen over hypotheken.