Lening-Hypotheek-Info: onafhankelijke informatie

Meer informatie

Links

Doorlopend krediet

Net als een persoonlijke lening is bedoeld voor de aanschaf van bijvoorbeeld een auto of de bekostinging van een verbouwing.

Hoe werkt een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan je zien als een extra bankrekening. Bij het afsluiten van het doorlopend krediet spreek je met de bank of andere aanbieder van het doorlopend krediet af wat het maximum bedrag is dat opgenomen kan worden. Dit bedrag krijg je echter niet in een keer overgemaakt maar komt op de rekening te staan. Je betaald vervolgens rente over het bedrag dat je gebruikt. Wanneer je nog niet het maximale bedrag van het krediet hebt opgenomen blijf je constant ruimte houden om geld op te nemen van het doorlopend krediet. Je mag echter ook geld terugstorten zodat je minder rente hoeft betalen.

Hoeveel lenen 

Het bedrag dat je als doorlopend krediet kunt lenen is niet onbeperkt. Bij de Rabobank kan een doorlopend krediet worden afgeloten voor bedragen tussen de €2.500,- en €50.000,-.

Rente op doorlopend krediet 

Omdat er bij een doorlopend krediet net als bij een persoonlijke lening geen sprake is van een onderpand ligt het rente percentage vaak hoger dan bij hypotheken. De rente op een persoonlijke lening is lager.

En verder

Een doorlopend krediet is vooral handig wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt voor een uitgave; je betaald immers alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt en niet over de maximale som zoals bij een persoonlijke lening. Ook kan je zelf de looptijd van een doorlopend krediet bepalen door sneller of langzamer het geleende geld terug te betalen.

Wanneer je in Nederland een persoonlijke lenign wilt afsluiten bij een bank of andere instelling is het normaal dat er een toetsing plaatsvind bij het BKR. Deze instelling houdt bij of je als wanbetaler bekend staat. 

 

Kijk ook op http://nl.wikipedia.org/wiki/Doorlopend_krediet